torsdag 7 april 2011

Fantastic Mr. Fox (2009) vs Garden State (2004)


För några dagar sedan lekte jag och några klasskompisar en lek. Vi körde en filmduell, vilket helt enkelt innebär att två parter väljer en varsin film som underlag för en diskussion om vilken som är bäst. En ganska knäpp lek men förvånandsvärt rolig om det handlar om intressanta filmer vilket det gjorde. Jag var företrädare för Garden State och fick duellera mot Fantastic Mr. Fox. Jag hade tyvärr inte sett den vid tillfället men det hindrade inte att många diskussioner uppkom kring likheter och skillnader. Nu har jag sett den och tänker därför en gång för alla göra min jämförelse mellan de båda filmerna som egentligen inte har ett dugg med varandra att göra.

Karaktärerna
Garden State handlar om den deprimerade Andrew som tvingas åka hem för sin mammas begravning. Där möter han sina barndomskamrater och den färgstarka Sam som bor hemma med sin mamma och en hel drös med husdjur. Tillsammans återupptäcker de en livslust som aldrig har funnits där tidigare. I det här samhället finns även en massa personer som alla verkar ha fastnat i en gymnasiementalitet vilket Andrew har ganska svårt för.

Fantastic Mr. Fox å andra sidan handlar om Herr Räv som har avstått från livet som hönstjuv för att istället leva ett lugnt liv tillsammans med sin familj. Runt om honom finns en värld med ett stort galleri av djur som på ett väldigt komiskt sätt har väldigt mycket mänskligt för sig samtidigt som deras djuriska karaktär kommer fram. Antagonisterna är människorna som driver stora gårdar. Människorna har samma dominanta relation till djur som i verkligheten samtidigt som de är medvetna om att djuren har hem med möbler och så vidare. En väldigt rolig kontrast helt klart.

Båda filmerna har ett ganska stort galleri med karaktärer men Fantastic Mr. Fox har genom deras karaktärer lyckats skapa en speciell värld med det roliga förhållandet mellan djur och människor. Garden State har fantastiska karaktärer men det blir nog en marginell vinst för räven.


Musiken
Båda filmerna har ett väldigt välarbetat soundtrack. I Mr. Fox är soundet väldigt mycket åt amerikansk söder. Många av låtarna har något marchband över sig vilket ger en speciell känsla. Utöver det så förekommer en hel del låtar med Beach Boys. Helt klart så fungerar musiken bra ihop med filmen.

Det är dock ingenting emot musiken i Garden State. Här har man samlat en massa helt fantastisk musik av till exempel Coldplay, Nick Drake och Simon & Garfunkel. Många gånger är det musiken som får sköta berättandet, det är så otroligt bra sammansatt och riktigt vackert många gånger. En klar seger för Garden State.

Handlingen
Garden State är berättelsen om hur Andrew kommer tillbaka till sin hemstad och tvingas konfronteras med sin relation med sin far och samtidigt hur han hittar en väg tillbaka till sig själv. Själva stommen är ganska klyschig men fungerar så otroligt bra. Den är också ofta en ursäkt för att klämma in scener som fungerar väldigt bra på egna ben men som tillsammans berättar något väldigt fint.

Här har vi nog den största kontrasten. Där Garden State kan vara lite ojämn ibland så är Mr. Fox mer jämnt flytande. Den handlar om Mr Fox som kämpar mot de tre onda bönderna Buggis, Bunce and Bean. Dock så är det alldeles för rörigt berättat. Handlingen flyger fram och jag rycks egentligen aldrig tag ordentligt i handlingen. Jag skrattar många gånger men handlingen har jag inte så mycket för.

Sammanfattning
Det här är två filmer som på pappret är väldigt olika. Tittar man djupare så finns det dock många likheter. Båda har en story som inte alltid är så drivande utan ger plats åt sidospår för ren underhållning. Både karaktärerna och musiken får ta mycket plats. Den största skillnaden är dock att Fantastic Mr. Fox för mig är ett roligt tidsfördriv medans Garden State tar tag i mig på ett helt annat sätt. Den må vara pretto ibland men den får mig att känna saker och därför är det den solklara vinnaren.

2 kommentarer:

  1. Avskyr Wes Anderson kan helt enkelt inte med regissören. Men jämförelsen var rolig.

    SvaraRadera
  2. Ja, det var verkligen en jämförelse som jag spontant _inte_ skulle göra i alla fall. Är trots Wes Anderson ändå lite sugen på räven, Garden State var helt ok, en positiv överraskning.

    SvaraRadera